Azijske berze porasle, dolar stabilan

Berza

Na azijskim berzama u četvrtak su se cijene akcija primakle najvišim nivoima u gotovo 10 godina, što se zahvaljuje rekordnim dosezima indeksa na Wall Streetu, dok se kurs dolara stabilizovao nakon nekoliko dana slabljenja

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,6 odsto, dok su cijene akcija u Singapuru, Australiji, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Šangaju porasle između 0,1 i 0,3 odsto. Zahvaljujući tome, MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u plusu 0,15 odsto, pa se primakao najvišem nivou od decembra 2007. godine.

Dobro raspoloženje na azijskim berzama zahvaljuje se jučerašnjim rekordnim dosezima svih najvažnijih indeksa na Wall Streetu nakon što je nekoliko kompanija i banaka izvijestilo o boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima.

Nakon prvih poslovnih izvještaja kompanija, analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade firmi iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za 8,7 odsto, a prihodi za 4,6 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Podršku tržištu pruža i rast cijena nafte, nakon što je juče objavljeno da su u SAD-u prošle nedjelje zalihe benzina i sirove nafte pale više nego što se očekivalo. Nakon što je juče skočila 1,6 odsto, jutros je cijena barela na američkom tržištu oslabila 0,1 odsto, na 47,05 dolara. I na londonskom je tržištu barel pojeftinio 0,1 odsto, nakon što je juče poskupio 1,8 odsto.

A na valutnim se tržištima dolar stabilizovao nakon što je nekoliko dana bio pod pritiskom jer ulagači vjeruju da Fed neće ostati pri svojim planovima o daljem povećanju kamatnih stopa, s obzirom da se rast ekonomije i inflacije, mimo očekivanja Feda, ne ubrzava.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je jutros 0,1 odsto, na 94,84 boda, pa se odmakao od najnižeg nivoa od septembra prošle godine. Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,2 odsto, na 112,10 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1510 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1550 dolara.

U fokusu ulagača danas će biti redovna sjednica čelnika Evropske centralne banke (ECB) jer se čekaju danje smjernice o sudbini podsticajnih monetarnih mjera.