Spor Slovenije, Hrvatske i EU zbog vina

Slovenska Vlada odlučila je u tužiti Evropsku komisiju zbog toga što je ona delegiranom uredbom dozvolila da se na području EU prodaje vino istarski teran pod nazivom „Hrvatska Istra – teran“

Delegirana uredba Europske komisije koja omogućava korištenje naziva Teran hrvatskim vinarima iz Istre, u petak je objavljena u Službenom glasniku Europske unije.

Od suda EU-a u Luksemburgu Slovenija će tražiti da poništi uredbu, prenijeli su izvori bliski slovenskom ministru poljoprivrede Dejanu Židanu.

Slovenija je pred ulazak u EU registrovala svoj kraški teran kao nacionalni brend i proizvod sa zaštićenim porijeklom i tvrdi da se to vino izvorno može proizvoditi samo u Sloveniji, na području Krasa koji navodno ima specifičnu mikroklimu i tlo.

Židan je početkom sedmice izjavio, najavljujući tužbu protiv EK-a, da je Slovenija za nju osigurala mišljenja stručnjaka te da je Evropska komisija stala na stranu Hrvatske u „vinskom sporu“ koji traje već nekoliko godina.

„Evropska komisija je delegiranom uredbom legalizovala nezakonito označavanje proizvoda, ne samo ubuduće nego i za proteklo razdoblje, a na taj način ona legalizuje kršenje pravne tekovine EU-a“, kazao je Židan.