Japanci ne mare za Bregzit, ulažu sve više

Japanske investicije u Ujedinjenom Kraljevstvu dostigle su rekordan nivo od prošlogodišnje neočekivane odluke Londona da istupi iz Evropske unije

To je izjavio je britanski ministar inostranih poslova Boris Džonson.

„Japanske investicije u Ujedinjenom Kraljevstvu su na rekordu od prošlogodišnjeg glasanja za Bregzit“, rekao je Džonson posle razgovora sa japanskim kolegom Fumiom Kišidom u Tokiju, a prenosi agencija Frans pres.

U finansijskoj 2016/2017. godini evidentirano je 116 sporazuma o stranim direktnim investicijama japanskih kompanija u Britaniji, u poređenju sa 115 iz prethodne finansijske godine, prema zvaničnim podacima britanske vlade objavljenim ovog mjeseca.

Broj radnih mjesta povezanih sa japanskim investicijama je dostigao 9.066 prošle godine, u odnosu na 7.654 godinu dana ranije.

Džonson je, takođe, obećao da će London „izgraditi fantastične odnose sa našim prijateljima i partnerima u EU“, prenosi AFP, i podsjeća da je japanskim kompanijama, među kojima su Nisan, Tojota i Honda, članstvo Britanije u EU dugo služilo za izvoz svojih proizvoda u kontinentalni dio Evrope.