TikTok “preskočio” Trampovu zabranu

Svijet

Sudija je izdao preliminarnu zabranu niza odluka američkog Ministarstva trgovine o blokadi TikToka u SAD, a koja je trebalo da nastupi 12. novembra.

Ova zabrana bi značila da korisnicima u SAD više ne bi bila dostupna ažuriranja i isporuke sadržaja TikToka, što bi aplikaciju učinilo neupotrebljivom za američke korisnike.

TikTok je tužio Trampovu administraciju, ali najnovija odluka Suda proistekla je zapravo iz druge tužbe, a koju potpisuju tri tvorca TikToka koji su zabrinuti za njihovu egzistenciju ukoliko dođe do zabrane aplikacije u SAD.

Sudija se priklonio njihovom argumentu da videozapisi TikToka predstavljaju “informativni materijal” koji je zaštićen relevantnim zakonom.

“Kratki videozapisi koji se razmenjuju na TikToku su izražajni i informativni, te izričito zaštićeni prema Međunarodnom zakonu o vanrednim ekonomskim moćima”, napisao je sudija u svojoj odluci.

Trampova administracija smatra da TikTok predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost jer je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance, sa sjedištem u Pekingu. Vladini pravnici tvrde da bi podaci o američkim korisnicima aplikacije mogli završiti u rukama kineske vlade, što negiraju iz TikToka.