Britanci ocrnili Hrvatsku i njenu turističku ponudu

Travel

Britanski magazin „Trevel čenel“ uputio je nekoliko savjeta britanskim turistima, koji namjeravaju da putuju u Hrvatsku na odmor, kako da se ponašaju u toj zemlji, a među savjetima su i da ne koriste vozove, ne spominju Srbe i da paze na mine

List objašnjava da rat koji se dogodio 1991. godine još živi u glavama mnogih stanovnika, ali i da su Hrvati tokom istorije „često“ bili pod vladavinom drugih — Mađara, Turaka, Austrijanaca, Italijana.

„Međutim, ukoliko Hrvatsku povežete s Jugoslavijom, lako ćete im dići živce. Nemojte ih slučajno zvati Jugoslovenima ili porediti sa Srbima, za neke je to još osjetljiva tema“, navodi magazin, prenosi „Indeks“.

List turiste upozorava i da paze kuda hodaju, ukoliko se kreću šikarama i šumama u unutrašnjosti, posebno u Slavoniji, Brodsko-posavskoj županiji i u zadarskom zaleđu zbog opasnosti od mina.

Ovaj magazin upozorio je čitaoce i da se voze autobusom, ne i vozom, jer Hrvatske željeznice ne povezuju gradove na jugu.

„Hrvatske železnice će vas zbuniti“, piše „Trevel čenel“ i dodaje da su rent-a-kar vozila uglavnom sa ručnim mjenjačem.

„Ne pričajte mobilnim telefonom dok vozite, to je izričito zabranjeno u Hrvatskoj. Njihovi vozači ponekad agresivno pretiču, pa bolje gledajte put, nego divan krajolik. Lokalci često voze ludo i ne poštuju ograničenje brzine, pa treba biti oprezan u saobraćaju“, upozorava magazin.

Takođe savjetuje i da se u toplesu turisti mogu pojaviti na gradskim plažama, ali da budu oprezni na jugu, gdje su stanovnici konzervativniji, kao i da to nikako ne rade u blizini crkava.