Panonska jezera obaraju rekorde

Kompleks slanih jezera Panonika u Tuzli jedno je od omiljenih ljetovališta brojnih građana BiH, ali i pojedinih koji posebno zbog ovih jezera i država regiona dolaze u Tuzlu

To potvrđuju i impozantne brojke posjetilaca, kojih je više od 200.000 stiglo ove godine od početka sezone, potvrdio je direktor JP Panonika Tuzla Maid Porobić.

Dosad je prodato 170.000 dnevnih ulaznica, ali s obzirom na sezonske i mjesečne ulaznice, broj posjeta je, navodi Porobić, sigurno i veći od 200.000. Panonska jezera dnevno posjeti između 7.000 i 8.000 gostiju, a vikendima su tuzlanska slana jezera najposjećenija. Tako je tuzlanski biser turizma u nedjelju posjetilo više od 14.000 gostiju.

U ljetnoj sezoni u ovom preduzeću je zaposleno 150 radnika u organizovanim službama stalne brige o sigurnosti i zdravlju gostiju, uz stalno prisustvo spasilačko-redarske službe i službe hitne pomoći. Takođe, kontrolu vode redovno vrši Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

S obzirom na to da je najavljeno dugo toplo ljeto, Porobić očekuje 350.000 gostiju, napomenuvši da je ova djelatnost vezana za uslove za rad, odnosno vremenske prilike.

Sezona na tuzlanskom kompleksu “slanih jezera” traje do 31. avgusta, a ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, trajaće i duže.