Dolasci stranih turista u Španiju opali za 93,6 odsto

Travel

Dolasci stranih turista u Španiju u februaru su opali za 93,6 odsto na godišnjem nivou jer su se posjetioci držali podalje od barova i plaža u inače drugoj najposjećenijoj zemlji na svijetu.

Međunarodni turizam u Španiji prošle godine zabilježio je pad od 80 odsto na 19 miliona posjetilaca, što je najniže od 1969. godine jer su kontrole i ograničenja nametnuta zbog virusa korona uzeli danak.

Taj trend nastavljen je u prva dva mjeseca ove godine, pokazali su danas podaci Nacionalnog zavoda za statistiku.

Španija je ranije od turizma dobijala preko desetine svog bruto domaćeg proizvoda.

Španija je u februaru primila 284.311 stranih turista, 34,6 odsto manje nego u januaru. Prihodi od međunarodnog turizma u februaru opali su za 93,3 odsto na godišnjem nivou, što je dovelo u opasnost mnoga preduzeća.

Iako je većina turista došla iz Francuske, odnosno svaki četvrti putnik u februaru, broj Francuza opao je za 87,4 odsto u odnosu na februar 2020. godine, posljednji mjeseci prije pandemije.

Mnogi Francuzi, umorni od blokade, hrle preko granice uživajući u otvorenim barovima i restoranima u oblastima poput Madrida.

Nijemci, koji su se počeli vraćati na Majorku, zauzeli su drugo mjesto.

Procjene istraživačkog centra “Funkas” pokazuju da je doprinos turističkog sektora španskoj ekonomiji opao na između četiri i pet odsto prošle godine sa oko 12 odsto u 2019. godini, ugrožavajući tako mnoga preduzeća.