Uspon i pad porodice Vanderbilt

Porodica Vanderbilt bila je jedna od najbogatijih u američkoj istoriji, ali tokom vremena njihovo bogatstvo je postepeno nestajalo

Sve je počelo jednim Komodorom, kako je glasio nadimak Kornelijusa Vanderbilta. On je već sa 11 godina odustao od škole, a nekoliko godina kasnije je pozajmio 100 dolara od svoje majke da bi kupio brod kad je imao 15 godina.

1829. godine je kupio svoj prvi parobrod i koristio ga je da bi desetak godina kasnije bio vlasnik čitave flote od 100 parobroda. Ostali brodari su ga zbog toga zvali Komodor i taj nadimak će ga pratiti cijelog života.

U to vrijeme je kroz njujoršku luku prolazilo tri četvrtine svih američkih trgovačkih pošiljki, a velika većina na put je kretala na Vanderbiltovim brodovima. Ali Komodor se tu nije zaustavio, nakon građanskog rata u SAD-u širio je poslovanje na željeznice i to sa ogromnim uspjehom. Uspio je čak da osigura i monopol na dolaske i odlaske vozova u Njujork.

Dok je na poslovnom planu nizao uspjehe, sa sinovima nije imao tako bajan odnos. Starijeg sina, Vilijema Henrija, često je nazivao vjetropirom i laprdalom. Upravo Vilijem je naslijedio većinu bogatstva porodice nakon što je Kornelijus umro 1877. godine. U današnjim iznosima, naslijedio je nešto manje od tri milijarde dolara.

Svojim ćerkama Kornelijus je ostavio tek nešto od milion dolara, što su i dalje basnoslovni iznosi. Porodica je pokušavala da poništi Komodorovu oporuku, ali nakon više od godinu i po dana suđenja, Vilijem Henri je dobio veći dio ostavljenog novca. U roku od samo devet godina nakon očeve smrti, uspio je da udvostruči očevu ostavštinu.

Njegovom smrću, počeo je i pad porodice Vanderbilt. 1899. godine su njegovi sinovi dobili bogatstvo procijenjeno na više od šest milijardi dolara u današnjim iznosima. Vilijem Kizam Vanderbilt oženio je Alvu Erskin Smit koja je bila više zainteresovana za organizovanje zabava. 1883. godine organizovala je bal koji je zacementirao Vanderbiltove kao pripadnike najviše društvene klase. Svaka gošća je, naime, otišla sa zabave bogatija za skupocenu ogrlicu od poznatih draguljara Tifani.

Umjesto da se bave poslovnim širenjem po američkom zapadu, Vanderbiltovi su se bavili zabavama i gradnjom luksuznih kuća. Porodica je ukupno uspjela da kupi ili izgradi čak deset luksuznih vila na slavnoj Petoj aveniji u Njujorku. Džordž Vašington Vanderbilt II spiskao je većinu svog nasljedstva kako bi izgradio imanje u Sjevernoj Karolini.

Do dvadesetih godina prošlog vijeka, nova poreska politika sustigla je i Vanderbiltove. Jedno luksuzno imanje u Njujorku je potpuno srušeno, a brojne druge nekretnine su morali da prodaju tokom Velike depresije.

Samo jedna nekretnina u Njujorku je ostala u njihovom vlasništvu. Porodično bogatstvo dijeljeno je između sve više i više nasljednika, a i prevoznička industrija se promijenila.

CNN-ov reporter Anderson Kuper je daleki rođak originalnog bogataša Vanderbilta, ali on kaže da njega nije dočekalo to bogatstvo.