Šest Gejtsovih savjeta za studente

Lider

S obzirom na to da je napustio Harvard, Bil Gejts ne predstavlja model studenta na kojeg se treba ugledati

Međutim, budući da je on jedan od najbogatijih ljudi na planeti i da je veoma uključen u napore da se umanji siromaštvo i omogući zdravstvena njega ljudima širom svijeta, on svakako predstavlja nekoga ko zna koji je put do uspjeha.

Osnivač kompanije Majkrosoft je dijelio savjete studentima tokom godina kroz intervjue, govore, ali i preko društvenih mreža. Ovde su pobrojani neki od njih.

1. Tri oblasti koje će odrediti budućnost: vještačka inteligencija, obnovljiva energija i bionauke

Na kraju 2017. godine, Gejts je savjetovao mladima da se posvete proučavanju nabrojanih oblasti, koje je nazvao oblastima koje obećavaju i koje će biti od velikog značaja u decenijama koje predstoje.

2. Okružite se ljudima koji vas inspirišu da napredujete

Gejts je savjetovao studentima da obrate pažnju na to sa kim provode vrijeme, budući da će to odrediti njihov rast i mogućnost da postanu bolji i da napreduju.

3. Vjerujte u to da svijet postaje bolje mjesto i da je moguć dalji napredak

Gejts smatra da ako mislimo da svijet postaje bolje mjesto, onda moramo biti sigurni da napredak osjeti što je moguće više ljudi.

4. Optimizam može da nas motiviše da idemo dalje

Gejts kaže da čak i u teškim situacijama, optimizam može da doprinese inovacijama i stvaranju novih alata uz pomoć kojih je moguće eliminisati ljudsku patnju.

5. Imajte uvjerenja, ali ostanite radoznali

Studentima Univerziteta Kolumbija je rekao: Pokušajte da predvidite šta će se dogoditi u bliskoj budućnosti. Ako se to ne desi, onda je potrebno da se zapitate šta je bilo pogrešno sa vašom perspektivom gledanja na stvari.

6. Odvojite vrijeme da razmišljate o nejednakostima

Gejts je nekoliko puta izjavio da, pored preranog odlaska sa Harvarda, žali i zbog toga što dugo vremena nije bio svjestan neravnoteže u bogatstvu, resursima i zdravstvu na svjetskom nivou. Studentima je nekoliko puta ponavljao da je potrebno da imaju svijest o tome i da pokušaju da pronađu načine da se to ispravi.