Ovo su neka od najkraćih zaposlenja na svijetu

Direktor za komunikacije u Bijeloj kući, Entoni Skaramuči, otpušten je s posla posle samo 10 dana, a kroz istoriju ima još primjera „kratkoročnih“ poslova i u drugim dijelovima svijeta

Alan Fišman — izvršni direktor tri nedelje

Gospodin Fišman je angažovan u septembru 2008. godine da bi vodio štedionicu kompanije „Vašington mutual“. „Kao i svi ostali u poslu, ’VaMu‘ se suočava sa velikim pritiscima“, rekao je on kada je preuzeo posao.

„Moram da trčim i ja sam spreman to da radim“.

Ali to trčanje postalo je sprint, a ne maraton. Bio je na poslu nekoliko nedelja, kada je sprovedena istraga u banci zbog čijih rezultata je Vlada prisilila banku na prodaju „JP Morganu“. Ovo je bio najveći propust banke u istoriji SAD.

Džek Keler — direktor za komunikacije u Beloj kući 11 dana

Prije Skaramučija, direktor za komunikacije Bijele kuće koji se najkraće zadržao na toj poziciji bio je Džek Keler.

On je imenovan za vrijeme administracije predsjednika Ronalda Regana 1987. godine, ali je podnio ostavku nakon što je objelodanjeno da je bio član Nacističke omladinske grupe kao desetogodišnjak u rodnoj Njemačkoj.

Rekao je da to nije razlog njegovog odlaska, već je u pismu kojim je podnio stavku naveo da želi da stvori prostor za novu ekipu.

Dejvid van Rujen — ministar finansija tri dana

Pošto ga je južnoafrički predsjednik Jakob Zuma postavio na mjesto ministra finansija, obećao je da će „pojednostaviti pitanja javnih finansija“, ali mu nije dozvoljeno da obavlja svoju dužnost.

Za manje od nedelju dana, Zuma se povukao i vratio bivšeg ministra finansija Pravina Gordana, koji je pet godina radio taj posao.

Luj Antoan — kralj Francuske 20 minuta

Pošto mu je otac, Šarl Deseti svrgnut sa prijestola 2. avgusta 1830. godine, Luj Antoan je postao kralj Luj Devetnaesti, ali je abdicirao pošto nije mogao da podnese nepopularnost svoje dinastije. Izvori kažu da je proveo dvadeset minuta premišljajući se da li da potpiše papire o abdikaciji ili ne. Prenio je prijesto na svog nećaka, vojvodu Orleana i ostatak života proveo u Škotskoj.

Liroj Rosenior — fudbalski menadžer 10 minuta

Spektakularno kratak mandat gospodina Roseniora nikada neće biti prevaziđen u fudbalskom svijetu i van njega. Pošto je bio menadžer Torkai Junajteda godinama, 2007. godine donesena je odluka da ponovo preuzme to mjesto. Deset minuta, pošto je održao inauguracionu konferenciju za novinare, lokalni konzorcijum je preuzeo Junajted i Rosenior je dobio „pedalu“.