Otkucava: Tošiba ima 10 dana za spas

Finansije

Finansijski problemi japanske Tošibe kao da se vrte u začaranom krugu

Konglomerat trenutno vodi trku sa vremenom kako ne bi bio isključen s Tokijske berze, a što bi dodatno zakomplikovalo ionako složenu finansijsku situaciju. Izvor problema je procese prodaje poslovanja sa računarskim komponentama, najprofitabilnijeg dijela Tošibinog poslovanja.

Kako pojašnjava Rojters, proizvodnja računarskih komponenti učestvuje sa trećinom udjela u prodajnim prihodima kompanije koja je drugi proizvođač čipova, odmah nakon korejskog Samsunga. Početkom godine Tošiba je najavila da će prodati taj „krunski dragulj“ kako bi došla do novca za pokrivanje dugova nakon propasti poslovanja s nuklearnim reaktorima u Americi. Za otplatu tih obaveza potrebno je pronaći 6,3 milijarde dolara.

U junu je Tošiba za potencijalnog kupca izabrala konzorcijum koji čine japanski investicioni fondovi iza kojih stoji vlada, zatim američki finansijski investitor i Korejski proizvođač računarskih komponenti Međutim, situacija se zakomplikovala prošlog mjeseca jer je kompanija Vestern Digital, jedan od ponuđača ulagač u Tošibinu fabriku procesora, tužila kompaniju sudu.

Vestern smatra da je oštećen u procesu izbora kupca. Sudski spor zabrinuo je izabrani konzorcijum koji zahtijeva da Tošiba razriješi spor prije prodaje. Osim toga, japanske fondove brine i što Korejski SK Hinek kupovinu namjerava finansirati obveznicama koje bi mu dale pravo sticanja udjela u Tošibi. Zbog trke s vremenom Tošiba je u julu navodno pokrenula nove pregovore s ponuđačima koje je prije odbacila – Vesternom i Foksonom.

Ako na proljeće po drugi put objave da su obaveze veće od imovine, Tokijska berza moraće da izuzme njene dionice. A to bi kompaniji dodatno otežalo zaduživanje na tržištu kapitala i kod banaka.

Stoga analitičari smatraju da Tošiba u narednih desetak dana mora da pronađe kupca jer regulatorima konkurencije treba najmanje nekoliko mjeseci za odobravanje takve transakcije.