Stav Brisela o trgovinskom ratu: Poštujte SSP

Region

Stav EU o odluci Hrvatske o povećanju takse na uvoz robe iz trećih zemalja jeste da „sve strane treba da poštuju obaveze“ iz SSP

To je agenciji Beta u Briselu izjavio jedan predstavnik za štampu EU, koji je takođe naglasio da „Evropska unija podržava razvoj trgovine i ekonomsku integraciju“.

Osim toga, on je naveo i da Evropska komisija još nije dobila pismo ministara četiri zapadnobalkanske zemlje koje traže da Komisija interveniše u trgovinskom sporu s Hrvatskom.

Ovaj zvaničnik EU je time odgovorio na pitanje kako Komisija i EU gledaju na zahtjev ministara trgovine Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije da Hrvatska hitno povuče 22 puta povećane takse na uvoz voća i povrća, ili će te zemlje zavesti uzvratne mjere Hrvatskoj.

Evropska komisija je „u kontaktu sa vlastima zemalja kojih se tiče ova situacija“, rekao je zvaničnik u sjedištu EU, naglasivši da se trenutno procjenjuje nastala situacija i „kako se nove mjere poklapaju s obavezama“.

Funkcioner u Briselu je dodao da „EU poziva sve strane na uzdržanost i da izbjegnu zaoštravanje situacije“.

Ministri Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, zemalja potpisnica CEFTA sporazuma o slobodi trgovine na Zapadnom Balkanu, pozvali su danas na sastanku u Sarajevu Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorske odluke o taksama, kojima je uvela različit tretman za proizvode uvezene iz trećih zemlja.

Oni su predočili da cijena inspekcijskih kontrola, koju je Hrvatska jednostrano uvećala 22 put, treba da odgovara stvarnim cijenama i treba da bude usklađena sa prosječnom cijenom u zemljama i EU.

Takođe su zatražili da se Evropska komisija da se uključi u rešavanje ovog problema i stavili do znanja da će Crna Gora i Makedonija kao članice Svjetske trgovinske organizacije pokrenuti analizu hrvatskih mjera pred tom organizacijom.

Ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić izjavio je da Srbija i zemlje regiona ne žele da uvode kontramere protiv Hrvatske zbog povećanja taksi na uvoz voća i povrća, ali da će biti prinuđene da to urade ako se to ne reši na sledećem sastanku koji treba da bude održan do kraja nedelje.