Wal Mart na vrhu firmi koje najviše prihoduju

Finansije

Američki trgovački lanac Wal-Mart i dalje je vrhu liste 500 najvećih kompanija u svijetu prema ukupnim prihodima, koju tradicionalno sačinjava časopis Fortune

Wall-Mart drži neprikosnoveno prvo mjesto od 2002. godine, a u prošloj godini ostvario je prihod od 485,8 milijardi dolara uz stopu rasta od 0,8 posto. Ovaj trgovac, za koji se često vežu niske plate zaposlenih i loši uslovi rada, zapošljava 2,3 miliona radnika.

Nakon Wal-Marta, sa popriličnim zaostatkom u prihodima slijede tri kineske kompanije State Grid sa prihodom od 315.2 mlrd dolara, Sinopec Group sa 267,5 mlrd i China Petroleum sa 262,5 mlrd dolara.

Kineska brzorastuća elektroenergetska kompanija State Grid, osnovana 2002. godine, skočila je sa četvrtog na prethodnoj listi na drugo mjesto.
Ova kompanija bavi se prijenosom električne energije u Kini, a upravlja nacionalnom prijenosnom mrežom Filipina i dalekovodima u Brazilu.

Energetska kompanija Sinopec Group je zabilježila skok sa šestog na 3. mjesto liste, dok je China Petroleum sa drugog pala na četvrto mjesto.

Toyota je na petom mjestu, dok se Volkswagen popeo za jedno mjesto i sada je šesti. Volkswagen je ostvario prihod od 240,2 mlrd. dolara a ima 626.700 zaposlenih.
Top deset najvećih kompanija zaokružuju Royal Dutch Shell na sedmom, Berkshire Hathawey na osmom, Apple na devetom i EXXON Mobile na desetom mjestu.

Najveći skok naviše napravila je američka kompanija “Centene” skočivši u jednoj godini za 226 mesta. Slijedi je “China Minimetal” skokom od 203. mjesta.

Redoslijed u padanju na listi vodi njemačka kompanija “E.ON” padom sa 32. na 231. mjesto odnosno za 199 pozicija. Druga je australijska kompanija “BHP Billiton” sa padom od 182 mjesta, te američki “HP” za 146 mjesta.

Sa prošlogodišnje liste ispale su 33 kompanije, a toliko se novih našlo na listi. Najfantastičnija je britanska kompanija “Legal & General Group” koja je uskočila na 49. mjesto, te njemačka “Uniper” koja je zasjela na 91. mjesto.

“Fortune” lista bilježi i gubitaše, među kojima su “UniCredit” banka sa gubitkom od 13 miljardi dolara, Vodafone (-6,9 mlrd), U.S. Postal Service (-5,6 mlrd), Credit Suisse (-2,7 mlrd), Sears (-2,2 mlrd)… Ukratko, 35 kompanija ostvarilo je 95,8 milijardi dolara gubitka.