Škodina dobit u prošloj godini veća za 30 odsto

Najveća češka fabrika automobila, Škoda iz Mlade Boleslave, nagradiće za uspješno poslovanje prošle godine svoje radnike sa ukupno oko 3.400 eura, a prvi dio tih premija u iznosu od 1.700 eura radnici će dobiti u maju sa aprilskom platom

Škoda je povećala prošle godine dobit za 30 odsto, na 1,2 milijarde eura, prihode za 9,8 odsto, na 13,7 milijardi eura, i postala najprofitabilnija u koncernu Volkswagen u čijem okviru posluje od početka 1990-tih godina, a uspješnija je i od Audija.

Rukovodstvo češke fabrike riješilo je zato da poveća radnicima premije koje zavise od poslovanja za 37 odsto, što je korak bez presjedana u češkoj privredi.

Pored majske premije zbog uspješnog poslovanja, radnici Škode zahvaljujući sindikatima i kolektivnom ugovoru imaju garantovan gotovo isto toliki iznos premije u dvije rate u visini od 1,3 mjesečne zarade.

Prosječna bruto zarada radnika u proizvodnji Škode iznosi sada 1.350 eura, dok je prosječna bruto zarada u Češkoj u posljednjem kvartalu 2016. godine dostigla 1.100 eura.