Amerikanci žele jača pravila o porijeklu automobila

Automobil

Robert Lajtizer, glavni trgovinski predstavnik predsjednika Donalda Trampa, iznio je tvrd stav o izmjenama Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA)

On je rekao da su potrebne velike promjene u tom dokumentu da bi se smanjio trgovinski deficit SAD.

Lajtizer je izjavio da je NAFTA sporazum loš „za mnoge, mnoge Amerikance“, i da Tramp nije zainteresovan za puko prepravljanje 23-godišnjeg dokumenta, već traži velike izmjene kojima će se povećati poglavlje o automobilima iz Sjeverne Amerike i SAD, kao i oštre standarde za radnu snagu, prenosi agencija Rojters.

„Moramo da obezbijedimo da se veliki trgovinski deficit ne nastavi, da imamo ravnotežu i reciprocitet. To bi trebalo periodično kontrolisati“, rekao je Lajtizer u uvodnom obraćanju na početku pregovora o NAFTA sporazumu u Vašingtonu.

„Pravila o porijeklu, naročito automobila i auto dijelova, zahtijevaju veće poglavlje u NAFTA sporazumu i znatan američki sadržaj“, naveo je on.

Ministar ekonomije Meksika Ildefonso Gajardo je izjavio danas da cilj ponovnih pregovora o NAFTA sporazumu „nije da se ruši ono što funkcioniše“, već da se pronađe način da da se on učini boljim.

Pregovarači iz Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade danas su počeli pregovore o ažriranju trgovinskog sporazuma iz 1994. godine, navodi Rojters.