Novi Audi Q3 u hibridnoj i električnoj verziji

Novi Audi Q3 će se po nekim izvorima u prodaji naći 2018. godine, a biće nešto veći od sadašnjeg, ali i lakši budući da će biti napravljen na MQB platformi

Najavljuju se i prostranija unutrašnjost i veći prtljažnik, a između ostalog se pominju i opciona digitalna instrument tabla i head-up displej. Što se motora tiče, navode motori sa 3 i 4 cilindra, ali i 2,5 litarski turbo petocilindrični agregat sa nekih 400KS za sportsku RS Q3 verziju. RS Q3 će u odnosu na standardni Q3 dobiti i atraktivniji eksterijer, veće točkove, sportski podešeno ogibljenje, jače kočnice, sportski izduvni sistem i dotjerani enterijer. Treba pomenuti i LED svijeta, brojne bezbjednosne i sisteme asistencije vozaču, kao i smanjenu potrošnju goriva i emisiju CO2.

Zanimljive su još dvije verzije i to Q3 e-tron sa plug-in hybrid pogonskim sistemom za 2019. godinu u kombinaciji 1,4 litarskog turbo agregata i elektromotora kao i potpuno električna varijanta koja bi navodno mogla da ima tehnologiju električnog e-Golfa. Električni Q3 je međutim tek u fazi planiranja.

U vezi sa mjestom proizvodnje, treba podsjetiti na vijest s početka godine u kojoj se kaže da će se nova generacija gradskog modela A1 od 2018. godine proizvoditi u Seatovoj Martorell fabrici u Španiji, za razliku od sadašnje generacije A1 koja se pravi u VW fabrici u Briselu što će dovesti i do povećanja broja zaposlenih u fabrici u Španiji, ali i do prebacivanja proizvodnje Audija Q3 iz Martorella u Audi fabriku Györ u Mađarskoj.