Dobit BMW uvećana za trećinu

Automobil

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW zaradio je 2,15 milijardi eura u prvom kvartalu ove godine, što je 31 odsto više nego u istom kvartalu prošle godine, kada je dobit iznosila 1,64 milijardi

BMW je zabilježio rast neto dobiti od gotovo jedne trećine kao rezultat veće prodaje u Evropi, SAD i Aziji, potpomognute ponudom terenskih vozila (SUV) i najvećih modela, limuzina „serije 7“. Dobit je takođe podstaknuta jednokratim prihodom od 183 miliona eura od pridruživanja novih investitora programu navigacije HERE, na kojem BMW sarađuje s Dajmlerom i Audijem.

Predvodnici po prodaji su bili terensko vozilo X5, koje se proizvodi u američkoj državi Južnoj Karolini, i čija prodaja je porasla 18 odsto, kao i limuzine „serije 7“ koja je porasla za 50 odsto.

Prodaja u Kini je porasla za 12 odsto, a u SAD mnogo skromnije, 0,7 odsto, saopštila je kompanija sa sedištem u Minhenu.

Udvostručena je prodaja električnih modela kao što je „i3“ i „i8“ na gotovo 20.000 u prvom kvartalu, mada to i dalje predstavlja samo tri odsto od ukupne prodaje. Generalni direktor Harald Kruger rekao je da kompanija radi na tome da poveća prodaju električnih vozila na više od 100.000 godišnje.

Proizvođači vozila prave velike investicije u električna vozila, ali potrebno je osigurati duži vek baterija i niže cijene da bi vozila na električni pogon postala privlačnija.

BMW navodi da će do 2021. iznijeti na tržište električno vozilo „iNEXT“ sa potpuno automatskim upravljanjem. (Beta)