Melburn je najbolji grad za život

Living

Melburn je sedmu godinu uzastopno vodeći na listi svjetskih gradova koji su najpogodniji za život, a terorizam i diplomatske tenzije pogoršavaju životne uslove širom planete, navodi se u godišnjem izvještaju nedeljnika „Ekonomist“

Australijski grad je prvi na listi od 140 gradova, neznatno ispred Beča, dok kanadski gradovi Vankuver, Toronto i Kalgari kompletiraju listu vodeće petorke.

Gradovi su rangirani na osnovu nekoliko kategorija: stabilnost, zdravstvena zaštita, kultura i životna sredina, obrazovanje i infrastruktura, prenio je AFP.

„Ekonomist“ navodi da su na listi najbolje rangirani gradovi srednje veličine iz bogatih zemalja.

– Oni mogu da pruže spektar rekreativnih aktivnosti bez visoke stope kriminala i preopterećene infrastrukture – piše u izvještaju.

Metropole poput Njujorka, Londona, Pariza i Tokija dobro su ocijenjeni u oblasti aktivnosti, ali su izgubili poene usljed visoke stope kriminala i prepunih sistema javnog saobraćaja.

– Djela terorizma dokumentovana su u mnogim zemljama, uključujući Australiju, Bangladeš, Belgiju, Francusku, Pakistan, Švedsku, Tursku, Veliku Britaniju i SAD – navodi „Ekonomist“.