Rijetka kopija Šekspirovog “Prvog folija” prodata za rekordnu cijenu

Living

Zbirka od 36 drama, objavljena ubrzo nakon dramaturgove smrti, jedna je od samo pet kompletnih primjeraka koji su još uvijek u rukama privatnih lica, objavila je aukcijska kuća.

Prvi folio se smatra jednom od najvažnijih zbirki literature na engleskom jeziku. Sadrži 18 djela koja se ranije nisu pojavila u štampi, a koja bi inače bila izgubljena u istoriji, uključujući „Magbet“ i „Dvanaesta noć“.

Knjiga koju su 1623. godine objavili glumci Džon Hemindžes i Henri Kondel, prijatelji engleskog dramskog pisca, formalno je naslovljena “Komedije, istorije i tragedije”.

Verzija koja je prodata u srijedu prva je cjelovita kopija koja se pojavila na aukciji otkako je 2001. prodata za 6,1 milion dolara. Na prodaju ju je stavio Mils Koledž u Oklandu u Kaliforniji, koja je knjigu držala u svojoj kolekciji od 1977. godine.

Posle šestominutnog nadmetanja između tri kupca preko telefona, predmet je kupio prodavac knjiga i antikvar Stefan Loventajl za 9,98 miliona dolara. U telefonskom intervjuu nakon prodaje, opisao je Šekspirove knjigu kao „sveti gral knjiga“.

„Prvi folio je najveće djelo na engleskom jeziku, svakako najveće pozorišno djelo, pa je to nešto što svako ko voli intelektualizam mora smatrati božanskim predmetom“, rekao je kupac, koji posjeduje prodavnice specijalizovane za rijetke knjige i fotografije u Njujorku i Merilendu.

Iako je proizvedeno oko 750 primjeraka Prvog folija, poznato je da je samo 235 preživjelo do danas. Od njih se samo 56 smatra kompletnim, a gotovo sve ih sada drže institucije u SAD-u i Velikoj Britaniji, navodi Kisti.

Vjerujući da kopije u privatnim rukama možda „nikada više neće izaći na tržište“, kupac djela je rekao da možda neće imati „previše šansi“ da se dobije kopija.

Konačna prodajna cijena premašila je procjenu aukcijske kuće, koja je predvidela najviše ponude od 4 do 6 miliona dolara.

Brojni drugi predmeti na prodaji prodati su za sedmocifrene cifre – uključujući tepih dinastije Ming koji je prodat za više od 1,7 miliona dolara.