Neočekivan gubitak Lenova na tržištu PC-a ali i smartfonova

Finansije

Lenovo Grupa je neočekivano prijavila gubitak za drugi kvartal 2017. godine, nakon pada njenog udjela na globalnom tržištu personalnih računara

Podaci pokazuju da je i njena jedinica za smartfone nastavila da gubi novac, prenosi agencija „Blumberg“.

Najveći proizvođač računara u Kini objavio je neto gubitak od 72 miliona dolara u tri mjeseca zaključno sa junom, što je prvi gubitak u šest kvartala i znatno ispod projekcije zarade od 32,9 miliona dolara.

To je uticalo na pad vrijednosti akcija kompanije za čak 4,2 odsto na berzi u Hong Kongu, na najniži dnevni nivo u više od godinu dana.

Prihod je u posmatranom periodu pao na 10 milijardi dolara, što je blago iznad prognoze od 9,9 milijardi dolara.

Lenovo je izgubilo poziciju najvećeg svjetskog proizvođača računara pošto su kompanije HP i Del povratile kupce sa novim modelima.

Poslovi Lenova u sektoru smartfona i servera, u koje je kompanija ušla putem akvizicija vrijednih više milijardi dolara, i dalje ne donose zaradu zbog ograničenja ponude, povećanja troškova i agresivnih cijena konkurenata.

Glavni operativni direktor DJanfranko Lanči izjavio je novinarima da očekuje da će cijene osnovnih komponenti kao što su memorijski čipovi nastaviti da rastu tokom cijele godine, mada sporijim tempom.