Apple vodeći proizvođač telefona po zaradi

Finansije

Treći kvartal 2019. godine nije bio uspješan koliko i Q3 2018. godine. Naime, ove godine je dobit u industriji mobilnih telefona pala za 11%, pa su proizvođači mobilnih telefona u zadnja tri mjeseca zaradili samo 12 milijardi dolara.

Kao razlog pada dobiti navodi se veći broj prodanih telefona niže cijene u odnosu na prošlu godinu, a svoje prste je u tome imalo i produžavanje životnog vijeka flagship uređaja. Ukratko, korisnici su u zadnja tri mjeseca više kupovali jeftinije uređaje, dok su vlasnici flagshipa odlučili svoje uređaje zadržati još neko vrijeme, jer nekog naročitog napretka u mogućnostima uređaja u zadnjih par mjeseci i nije bilo, pa samim time ni razloga za njihovu zamjenu.

Kako god, Apple je ponovno dobio najveći dio kolača – čak 66% od navedenih 12 milijardi dolara, odnosno oko 8 milijardi dolara. Na drugom mjestu po dobiti našao se Samsung, ali s osjetno manjih 17%. No opet dovoljno velikim da zaradi oko 2 milijarde dolara.

Treće mjesto pripada Huaweiju koji je u Q3 2019. godine dio 10% kolača, tj. oko milijardu dolara. Ostali proizvođači podijelili su međusobno preostalu milijardu dolara. KOmpanija Counterpoint očekuje da će Apple u izvještaju za Q4 2019. dodatno povećati svoju prednost nad konkurencijom zahvaljujući povećanoj prodaji iPhonea za vrijeme ovogodišnjih praznika.