Francusko ostrvo nudi ostrige iz automata

Gastro

Aparati sa slatkišima i gaziranim pićima su već godinama opšte mjesto, ali kada neko iz sličnog aparata nudi nešto što se smatra pravim delikatesom onda to uopšte nije obična stvar

Umjesto čokoladica i sokova, u Francuskoj su nedavno počeli da iz rashladnih automata ljubiteljima nude svježe ostrige. Taj potez osmišljen je sa ciljem da se proda više tog delikatesa van radnog vremena restorana.

Jedan od pionira ovakve prodaje morskog specijaliteta je Toni Bertelo, uzgajivač ostriga sa ostrva Re, popularne francuske turističke destinacije uz zapadnu obalu, preko puta kopnenog grada La Rošela.

Aparat u ponudi ima žive školjke različitih vrsta i veličina u pakovanjima različite težine, koje su kupcima dostupne 24 sata dnevno.

Francuski uzgajivači ostriga slijede trend proizvođača svježe hrane koji su nekad imali štandove duž ulica, a sada koriste automate.

Ljubitelji plodova mora, školjke kupuju tako što prvo provuku platnu karticu, pa otovre vratanca iza kojih se nalazi količina, veličina i vrsta ostriga koju su prethodno odabrali.