Nјemački auto-gigant napravio 150-milionito vozilo!

Automobil

Volkswagen je proslavio značajan istorijski rezultat – 150 miliona proizvedenih automobila, a vjerovatno pogađate koji je model sišao sa trake kao jubilarni primjerak

Ovaj rezultat postignut je nakon nešto više od osam decenija od osnivanja kompanije, a sasvim očekivano jubilarni automobil bio je jedan Golf, i to plug-in hibridni GTE.

Proizvodni rekord obilježen je jednominutnim videom u kome je ubrzano prikazan cijeli fabrički proces nastanka ovog automobila u glavnom pogonu u Volfsburgu:

Volkswagen je počeo masovnu proizvodnju automobila 27. decembra 1945. godine, čuvenom „bubom“, koja je do okončanja proizvodnje izrađena u 21,5 miliona primjeraka.

Ovaj rezultat nadmašio je 2007. godine VW Golf, koji je do danas ostao najtiražniji model njemačkog proizvođača sa preko 34 miliona jedinica prodatih širom svijeta.

Trenutno, Volkswagen izrađuje automobile u čak 60 fabrika koje se nalaze u 14 zemalja, a ponudu vozila čini preko 60 modela, dostupnih na različitim tržištima svijeta.

Inače, treći najpopularniji VW model je Passat (preko 20 miliona prodatih automobila), a za njim slijedi Jetta (oko 19,5 miliona) i Polo (skoro 17 miliona).

Od 150 miliona automobila koje je Volkswagen do sada napravio, čak 44 miliona je sišlo sa proizvodnih traka fabrike u Volfsburgu.