Dižu ruke od zemlje nafte, sele se u komšiluk

Akvizicije

Francuska kompanija Total postigla je dogovor da proda Kuvajtu svoj preostali udio na jednom naftnom polju u Norveškoj

To je učinjeno kako bi mogla da se fokusira na preuzimanje danskog Maersk ojla.

„Total je potpisalo sporazum o ustupanju preostalih 15 odsto udjela na nafnom polju Gina Krog u Norveškoj kuvajtskoj kompaniji za istraživanje nafte u inostranstvu (KUFPEC)“, navodi se u saopštenju francuskog naftnog giganta, prenosi agencija AFP.

„U okviru programa upravljanja našim portfolijom i optimizacije alokacije kapitala, odlučili smo da se u potpunosti odreknemo projekta Gina Krog i da se usredsredimo na druge mogućnosti u Norveškoj“, izjavio je Totalov šef za istraživanje i proizvodnju Arno Brilak.

„S nedavnom kupovinom kompanije Maersk ojl i gas, pozicija grupe u Sjevernom moru biće znatno ojačana, naročito u Norveškoj“, dodao je on.
Total je objavio 21. avgusta da će kupiti Maersk ojl za 7,45 milijardi dolara (6,35 milijardi eura), čime će kompanija postati drugi najveći operater u Sjevernom moru sa zamašnim poslovnim operacijama u Britaniji, Norveškoj i Danskoj.

Kuvajtski KUFPEC je naveo da je ugovor s Totalom vrijedan 317 miliona dolara.

Total je već ranije prodao 15-procentni udio u Gine Krog polju Kuvajtu 2016. godine. S tom prethodnom prodajom, ukupna vrijednost oba sporazuma premašuje 600 miliona dolara.

Polje Gina Krog nalazi se u Sjevernom moru i kontroliše ga norveški naftni div Statoil.