Slovenski start-up prikupio 10 miliona dolara za manje od pet minuta

Startup

Ljubljanski preduzetnički tim Viberate prikupio je više od 10 miliona dolara za samo 4 minuta i 42 sekunde kako bi u potpunosti ostvario svoj postavljeni cilj

Viberate je sredstva prikupio prvom ponudom kriptokovanica (ICO) i u timu ističu da je to jedna od najuspješnijih globalnih kampanja grupnog finansiranja ikada.

U kampanji su prodali 120 miliona kripto-kovanica ili žetona vrijednih više od 10 miliona dolara, koji će biti dostupni za trgovanje na LiveCoin.net-u 6. oktobra, dan nakon zvaničnog završetka kampanje prikupljanja sredstava.

Sa prikupljenim sredstvima slovenačka kompanija namjerava razviti svoju platformu za povezivanje muzičara i organizatora događaja i ojačati tim dodatnim osobljem.

“Naša vizija je da promijenimo svijet muzike uživo, tako da smo veoma zadovoljni što imamo široku podršku ljudi iz cijelog svijeta. Svjesni smo da još uvijek ima puno posla, ali – korak po korak – postići ćemo cilj”, rekao je direktor i suosnivač Viberate Matej Gregorčič, izvještava RTV Slovenije.

DJ Umek, suosnivač kompanije Viberate, takođe je doprinio početku prikupljanja sredstava. Prepoznatljiv elektronski muzičar je pripremio 90-minutni set za ovu priliku, kojem su prisustvovali i konsultanti kompanije.

Među savjetnicima kompanije su, između ostalog, i osnivač i direktor ljubljanskog ABC promotera Dejan Roljić i osnivač i direktor visokotehnološkog preduzeća Cosylab Mark Pleško.