Ova tehnologija će potpuno promijeniti način na koji gledamo TV i video sadržaj

Startup

Tehnologija svijetlećih dioda koje emituju svjetlost od organskih komponenata (OLED) uskoro bi mogla da promijeni način na koji ljudi koriste pametne telefone

U pismu koje je prošle nedelje uputio investitorima, hedž fond Honeycomb Asset Management, sa sjedištem u Njujorku, ukazao je na ovu tehnologiju i mogućnosti koje pruža tehnološkim gigantima, poput Jutjuba, Amazona, Netfliksa.

– OLED tehnologija može da im omogući emitovanje kristalno jasnih slika bez svjetlosti u pozadini, koja je neophodna kod tradicionalnih ekrana, pa je samim tim ekonomičnija. To znači da su ovi ekrani tanki kao papir, elastični, savitljivi i mogu da se postave na bilo koju podlogu – od plastike do stakla… Zamislite da pretvarate prozore, zidove, čak i zadnja svjetla automobila u ekran na kome možete da radite… Neki od tih ekrana mogu da se raskope, ili dvostruko uvećaju dimenzije vašeg ekrana, omogućavajući vam da pretražujete internet i gledate video-snimke udobnije, a da pri tom ne mijenjate veličinu telefona – navodi se u pismu.

OLED takođe obećava duži vijek trajanja baterije, pa proizvođači pametnih telefona i bijele tehnike već nastoje da ih ugrade u svoje proizvode.

– Jutjub već ima 1,5 milijardi aktivnih korisnika dnevno, koji provedu 40 minuta dnevno na sajtu, a ukupno vrijeme striminga tokom jednog dana iznosi oko milijardu sati. Gledaoci Netfliksa trenutno strimuju milijardu sati nedeljno. Obe platforme mogu očekivati povećanje broja sati uz veće, savitljive ekrane za smartfon.

I Gugl i Fejsbuk mogli bi više da zarade posredstvom mobilnog video-oglašavanja.

– Prelazak sa desktop na mobilne računare i smanjenje ekrana negativno su uticali na oglašavanje. OLED uređaji mogli bi da preokrenu takav trend tako što bi omogućili povećanje oglasnog prostora – navodi hedž fond u pismu investitorima.