BiH više uvezla nego izvezla drva

BiH

Izvoz drvnog sektora BiH u prošloj godini iznosio je oko 1,8 milijardi KM i veći je za 10,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok je uvoz iznosio oko 587,15 miliona KM, što je više za 27,4 odsto u odnosu na 2021, pokazuje analiza Vanjskotrgovinske komore BiH.

Najveći rast izvoza ostvarili su proizvodi šumarstva, ploče i furnir, građevinska stolarija, dok je zabilježen pad izvoza namještaja za 13,5 odsto, a iznosio je oko 683,85 miliona KM.

Iz Komore navode da je oko 92 odsto ukupnog izvoza drvne industrije u 2022. godini realizovano na top 20 izvoznih tržišta, među kojima su najznačajnija NJemačke, Hrvatske, Italije, Srbije, Slovenije, Austrije, Holandije i Francuske, prenose Nezvisne novine.

Osim zemalja EU, izvozilo se i u Kinu, Albaniju, Tursku, Švajcarsku, Veliku Britaniju, kao i zemlje zapadnog Balkana.

Kada je riječ o uvozu drvne industrije, u analizi je istaknuto da su sve grupe proizvoda ostvarile rast u prošloj godini, a najveći je bio proizvoda šumarstva, ploča i furnira, rezane građe i građevinske stolarije.

Proizvodi drvnog sektora najviše su uvoženi iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Poljske, Češke, Slovenije, Njemačke, Mađarske, Rumunije, Turske, Italije, Crne Gore, Ukrajine, Rusije, Kine, Belgije, Slovačke, Bugarske, Holandije i Sjeverne Makedonije.

Iz Komore navode da vizija drvne industrije treba da bude dostizanje i održavanje liderske pozicije izvoznika proizvoda višeg nivoa finalizacije u regionu, te podsjećaju da drvna industrija BiH ima višegodišnje iskustvo u izvozu proizvoda viših faza prerade u zemlje EU i na druga tržišta.

“To potvrđuju dosadašnji izvozni rezultati, međunarodni sertifikati koje kompanije posjeduju, dobijene prestižne nagrade za dizajn i kvalitet proizvoda na međunarodnim sajmovima”, navedeno je u analizi.

U analizi je istaknuto da je drvna industrija BiH već prepoznatljiva po izvozu finalnih proizvoda, pretežno masivnog namještaja na bazi domaće bukve, što je čini konkurentnom i manje zavisnom od uvoza.

Iz Komore su naglasili da bi ciljevi drvnog sektora BiH trebalo da budu povećanje konkurentnosti na međunarodnim tržištima, dugoročna stabilnost funkcionisanja lanca vrijednosti i razvoja drvne industrije, te razvoj ljudskih resursa prema potrebama drvnog sektora, prenosi Srna.

“Realizacijom ovih ciljeva biće omogućeno poboljšanje imidža drvne industrije i BiH u svijetu, povećanje deviznog priliva većim izvozom proizvoda više dodatne vrijednosti, restrukturisanje stanja u preradi drveta i podizanje stepena konkurentnosti kompanija, te održivo gospodarenje šumama i racionalnije korištenje sirovine, kao i veće zapošljavanje stručne radne snage pretežno u kompanijama višeg stepena finalizacije”, istaknuto je u analizi.