Rusija prijeti blokadom Fejsbuka

Finansije

Ruske vlasti zaprijetile su blokadom Fejsbuka u 2018. ako ne bude poštovala novi zakon kojim se od internet kompanija traži da skladišti podatke svojih korisnika u Rusiji

“Poštovanje tog zakona obavezno je za sve. U svakom slučaju učinićemo da se zakon poštuje ili kompanija neće moći raditi na ruskoj teritoriji“, izjavio je šef agencije za regulisanje telekomunikacija Aleksandar Žarov, prenose ruske agencije.

Nije prvi put da vlasti oštro nastupaju prema američkim internet gigantima u vezi s primjenom tog zakona koji je već doveo do blokade profesionalne mreže Linkedin.

Do najnovijih izjava dolazi u napetoj atmosferi, nekoliko dana nakon što je Fejsbuk pristao da preda američkom Kongresu sadržaj poruka koje je finansirala Rusija kako bi uticala na predsjedničke izbore 2016.

Dolazi i u trenutku kad se Rusija priprema za svoje predsjedničke izbore u martu naredne godine. Fejsbuk je jedan od glavnih komunikacijskih kanala koje koristi opozicioni političar Aleksej Navalni, žestoki kritičar Kremlja, kog ignorišu nacionalne televizije.

Usvojen 2014. uprkos žestokim kritikama i na snazi od 2015, zakon traži od stranih internet firmi da u Rusiji skladište lične podatke svojih ruskih korisnika.