Benzinci potisnuli dizelaše prvi put od 2009.

Automobil

Prodaja novih automobila sa benzinskim motorima u Evropi u prvoj polovini 2017. bila je veća od prodaje dizel vozila, što nije zabilježeno već skoro cijelu jednu deceniju

U prvih šest mjeseci 2017. benzinci su činili 48,5% ukupne prodaje novih vozila, saopštila je Evropska asocijacija proizvođača automobila (ACEA), dok je u prvoj polovini 2016. godine taj broj iznosio 45,8 odsto.

Istovremeno, tražnja za dizelašima u Evropi opala je sa 50,2% u prvih šest mjeseci 2016, na 46,3 odsto u periodu januar-jun 2017. Preračunato u broj vozila, Evropljani su u prvoj polovini 2017. kupili oko 150.000 dizel automobila manje nego u istom periodu 2016. godine.

Pad prodaje automobila sa dizel motorima prati povećano interesovanje kupaca za vozila sa alternativnim pogonskim gorivima, kao što su hibridi, električni automobili, kao i modeli na tečni naftni gas i prirodni komprimovani gas (metan).

Prodaja ove vrste vozila skočila je u poslednjih godinu dana za preko 35%, i sada iznosi 5,2% udjela u tržištu novih automobila na Starom kontinentu.

Jedan od razloga pada interesovanja za kupovinu automobila sa dizel motorima treba potražiti u najavama pojedinih evropskih metropola da će od sredine naredne dekade zabraniti vožnju dizelaša.

Sa druge strane, prodaji dizelaša odmogao je i Volkswagenov skandal sa lažiranjem emisije štetnih gasova modela sa dizel motorima, čije se posljedice osjećaju i dvije godine nakon izbijanja ove afere.