Otkazan Ženevski salon automobila za 2021. godinu.

Automobil

Odluka je okončala kontroverze oko državne pomoći ponuđene organizatorima. Država je, naime, fondaciji ponudila 11 miliona švajcarskih franaka pomoći. Fondacija koja organizuje salon će prodati prava za organizaciju kompaniji Palexpo, koja upravlja prostorom koji je poprište ovog događaja, piše Seebiz.

Fondacija je jedna od desetak organizacija u Ženevi i oko nje – između ostaloga, i dom Svjetske zdravstvene organizacije – koje su otkazale ili obustavile velike javne događaje početkom ove godine, jer se korona virus brzo širio po Evropi, koštajući sponzore i učesnike stotine miliona dolara.

Fondacija sada traži finansiranje od banaka i investitora kako bi preživjela, rekao je direktor Sandro Mesquita švajcarskom listu L’Agefi ranije ovog mjeseca. Ako to ne učine, moglo bi se dogoditi da se čitava kompanija stavi na prodaju, rekao je.

Rukovodioci glavnih svjetskih proizvođača automobila, uključujući Volkswagen AG i Toyota Motor Corp., obično prisustvuju izložbi u Ženevi, koja je prvi put postavljena 1905. godine.