Dvije velike banke najavile preseljenje iz Katalonije

Svijet

MMF smatra da je bankarski sistem u Kataloniji i dalje uznemiren, pošto banke i kompanije ostavljaju otvorenim sve opcije u pogledu budućnosti tog regiona

“Situacija je i dalje fluidna, tako da nećemo spekulisati. Nadamo se da se situacija može rešiti”, izjavio je Metju Džons, pomoćnik direktora u Odeljenju za valutna i tržišta kapitala MMF-a, izvještava agencija Frans pres.

Katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je u srijedu da prihvata mandat naroda za nezavisnost od Španije, ali je odmah potom zatražio od katalonskog parlamenta da suspenduje efekte proglašenja nezavisnosti kako bi se dalo više vremena za dijalog sa Madridom o najgoroj političkoj krizi koja je pogodila tu zemlji u više decenija.

Potencijalna mogućnost otcjepljenja Katalonije već je navela dvije velike banke – Sabadelj i Kaiša banku, ali i druge firme koje se kotiraju na berzi da najave preseljenje svojih sjedišta u druge oblasti Španije.

Uprkos političkim turbulencijama, zvaničnici MMF-a su saopštili da su, na osnovu skorašnje procjene Fonda, ukupno gledano španske banke stabilne.

“Generalno smo utvrdili da je španski bankarski sistem otporan i snažan, i da je riješio većinu problema naslijeđenih iz prošlosti. Izgledi za špansku ekonomiju su snažni”, rekao je Tobijas Adrijan, direktor Odeljenja za valutna i tržišta kapitala MMF-a.