Velika Britanija se pridružila transpacifičkom trgovinskom bloku

Svijet

Velika Britanije zvanično se pridružila Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu za transpacifičko partnerstvo (CPTPP), navodi se u zvaničnom saopštenju od nedjelje, javlja Anadolija.

Sekretar za poslovanje i trgovinu Kemi Badenoch zvanično je potpisala sporazum na Novom Zelandu, čime se Velika Britanija pridružila CPTPP-u, trgovinskom bloku u indo-pacifičkom regionu sa bruto domaćim proizvodom (BDP) od 12 biliona funti (oko 16 biliona dolara).

Vlada je objavila novu statistiku koja pokazuje da kompanije povezane s CPTPP-om zapošljavaju jedan posto radne snage u Velikoj Britaniji, a s članstvom se očekuje da će dalja ulaganja u Britaniju biti povećana.

Prema ovom sporazumu, više od 99 posto trenutnog izvoza robe iz Velike Britanije u zemlje CPTPP-a imaće pravo na nulte carine.

Proizvođači mlijeka, na primjer, imaće koristi od smanjenih carina na izvoz sireva i putera u Kanadu, Čile, Japan i Meksiko.

“Oduševljen sam što sam ovdje na Novom Zelandu i potpisao ugovor koji će biti veliki podsticaj za britanska preduzeća i donijeti milijarde funti dodatne trgovine, kao i otvoriti ogromne mogućnosti i pristup bez premca tržištu od preko 500 miliona ljudi”, rekla je Badenoch.

Ovaj sporazum je najveći trgovinski sporazum od Brexita.

Vlada je saopštila da je Velika Britanija prva evropska članica i prva nova članica otkada je stvoren CPTPP, što bi bilo nemoguće da su ostali u Evropskoj uniji.

CPTPP je sporazum o slobodnoj trgovini (FTA) između Kanade, Meksika, Perua, Čilea, Novog Zelanda, Australije, Bruneja, Singapura, Malezije, Vijetnama, Japana i Velike Britanije.