Njemačka postala treća najveća ekonomija na svijetu

Svijet

Iako stvari u Njemačkoj u posljednje vrijeme ne idu najbolje, ova zemlja je prošle godine ipak uspjela preskočiti Japan i postati treća najveća ekonomija na svijetu, piše BiznisInfo.ba.

Naime, japanska ekonomija neočekivano se smanjila zbog slabe domaće potrošnje, gurnuvši zemlju u recesiju i uzrokujući da izgubi svoju poziciju treće najveće svjetske ekonomije na svijetu, prepuštajući to mjesto Njemačkoj.

Bruto domaći proizvod Japana smanjio se na godišnjem nivou za 0,4% u posljednja tri mjeseca 2023., saopćio je u četvrtak kabinet, nakon što se smanjio i u prethodnom tromjesečju.

Recesija se obično definira kao dva uzastopna tromjesečja ekonomske kontrakcije.

Podaci potvrđuju da je japanska ekonomija prošle godine bila četvrta najveća svjetska ekonomija, iza njemačke. Na prvom mjestu je SAD, a druga je Kina.

Lična potrošnja – koja čini polovinu BDP-a – smanjena je za 0,2%, jer su se japanski potrošači borili s višim cijenama hrane, goriva i drugih dobara.

Japan uvozi 94 posto svojih osnovnih energetskih potreba i 63 posto svoje hrane, tako da slab jen značajno pridonosi višim troškovima života.