Peugeot predstavlja konceptni Instinct

 

Na sajmu automobila u Ženevi Peugeot će predstaviti futuristički koncept sportskog četvorosjeda sa hibridnim pogonom i tehnologijom autonomne vožnje.

Peugeot Instinct je putničko vozilo za prevoz do 4 osobe, ali i automobil sportskih karakteristika. Takođe, to je vozilo sa sve popularnijim hibridnim pogonom a ujedno i samovozeći automobil.

Peugeot Instinct koncept je dizajniran s jednom idejom: sloboda. Sloboda da odaberete svoj način vožnje, sloboda kretanja, ali i sloboda povezivanja. Peugeotov novi koncept ispunjava želje i potrebe svojih korisnika. Peugeot Instinct koncept je Peugeotova vizija iskustva autonomne vožnje dok istovremeno potencira posvećenost ove marke samom užitku u vožnji.

Autonomna vožnja automobila je difinitivno sljedeća revolucija u automobilskoj industriji te će svaki proizvođač ponuditi ovu tehnologiju u skorije vrijeme. Razlika će biti u tome kako će koja marka pristupiti samom iskustvu i rješenju takve vožnje.

Sa Peugeot Instinctom jedan automobil prvi put dolazi s funkcionalnom I.o.T platformom, Samsung ARTIKTM Cloud povezuje automobil s „cloud“ rješenjem korisnika.

Peugeot Instinct koncept djeluje u potpunoj harmoniji s cijelim nizom povezanih uređaja za stvaranje pristupa potpuno novoj mobilnosti. Vozilo integriše podatke koje korisnik želi podijeliti s njim iz svojih pametnih telefona, pametnog sata ili sistema kućne automatizacije.

Ovaj koncept nudi četiri načina kretanja i to dva aktivna načina vožnje (Drive Boost ili Drive Relax) i dva načina autonomne vožnje (Autonomous Sharp ili Autonomous Soft). Novost je i Peugeot Responsive i-Cockpit koji u potpunosti reinterpretira putnički prostor kako bi se zadovoljile potrebe vozila bez vozača. Okruženje se može konfigurisati prije, za vrijeme i nakon upotrebe pa je potpuno prilagodljivo željama i potrebama korisnika.

Za sada iz Peugeota nisu otkrivali koliko će ove napredne tehnologije stići u serijske modele kao što je nasljednik 508-ice i kada će to biti, ali definitivno pokazuju da vrijedno rade na potpuno novoj generaciji automobila. Za sada nema riječi o pogonu ovog koncepta, ali pretpostavlja se da je riječ o potpuno električnom pogonu.