Boing razvija hiperzvučni avion – Oko Zemlje za samo tri sata?

Američki proizvođač aviona Boing razvija novu hiperzvučnu vojnu letjelicu koja će moći da obiđe Zemlju za svega tri sata, i da razvije brzinu pet puta već od brzine zvuka

Ime tajanstvenog konceptualnog aviona, kojeg mnogi smatraju nasljednikom legendarnog Blackbirda SR-71, špijunske letjelice koja je 1976. oborila rekord letjevši na najvišoj visini od skoro 26.000 metara, vjerovatno će biti Valkyrie II.

Iako kompanija još nije dala zeleno svjetlo za ovaj projekat, nedavno je otkriveno da bi taj avion koji će dostići brzinu do 6,174 kilometara na sat, odnosno 5 Macha, mogao biti proizveden u narednih 10 do 20 godina.

Hiperzvučne letjelice po definiciji mogu da lete pet puta brže od brzine zvuka, a Boingova nova letjelica bi mogla da pomogne američkoj vojsci da njeno nuklearno oružje probije bilo kakav raketni štit.

Takvi avioni mogu da putuju toliko brzo i nepredvidivo da bi mogli da predstavljaju skoro trenutnu prijetnju državama širom svijeta, smanjujući vrijeme za reakciju na napad s nekoliko sati na nekoliko minuta, čak i sa velikih udaljenosti.