Predstavljen leteći auto, fabrika već prima porudžbine

Leteći automobil bio je atrakcija izložbe superluksuznih automobila u Monaku, gdje su zainteresovani mogli da naruče prve primjerke koji će se na asfaltu i u vazduhu naći tek 2020. godine

Može se kotrljaju na putu ili da razvije svoja krila poput insekata i poleti. Uslov za kupovinu ovog vozila, pored veoma dubokog džepa, je da kupac posjeduje i vozačku i pilotsku dozvolu.

Kompanija AeroMobil iz Slovačke predstavila je novu generaciju letećeg vozila – dvosjed na četiri točka dugačak šest metara, čiji je raspod krila skoro devet metara, a pokreće ga hibridni motor. Zbog raspona krila ovom letećem automobilu potrebna je dugačka pista da bi mogao da poleti.

Dvije godine poslije prvog neuspjelog prototipa koji je doživio nesreću AeroMobil je predstavio novi poboljšani model koji u vazduhu razvija brzinu od 260 kilometara na sat i može da prijeđe razdaljinu od 750 kilomeatara. Cijena mu varira od 1,2 do 1,6 miliona dolara, u zavisnosti od specifikacije. Za transformaciju iz automobila u letjelicu potrebna su mu samo tri minuta.

Rezervacije ovog modela su već moguće, ali će ga prvi kupci dobiti tek 2020. godine kada se završi proces dobijanja sertifikata i registracije.