Kriptovalute pale za 60 milijardi dolara

Valuta

Najava zabrane oglašavanja na Guglu negativno se odrazila na cijene

Cijene vodećih kriptovaluta nastavile su slabiti u četvrtak nakon što je u samo 24 sata njihova vrijednost smanjena za 60 milijardi dolara.

Najpopularnijom kriptovalutom u četvrtak se trgovalo i po 7.676 dolara, što je najniži cjenovni nivo od 8. februara, pokazuju podaci stranice CoinDesk. Snažno su oslabile i cijene etereuma i riplea.

Prema Coinmarketcapu, tržišna vrijednost svih kriptovaluta spustila se do 310,4 milijarde dolara dok je samo dan ranije iznosila 372,9 milijardi dolara. Razloge za pad cijene treba potražiti u najavama oštrijeg regulisanja inicijalnih ponuda kriptovaluta (ICO)  koje se koriste za prikupljanje kapitala u crowdfunding kampanjama ili od startapa. Možda i najveći udar došao je od Gugla koji je najavio da će na svojim stranicama zabraniti oglašavanje spekulativnih finansijskih proizvoda.

U to je ubrojio binarne opcije te trgovanje kriptovalutama, ICO-e i trgovinske savjete. Prema najavama tog internetskog diva, zabrana će se početi primjenjivati od juna ove godine. Podsjetimo, Gugl nije usamljen u takvom potezu jer je Fejsbuk početkom godine najavio sličnu zabranu na svojim internetskim platformama.