Euro porastao, funta bilježi najveći dnevni dobitak od 2009. godine

Valuta

Strah mnogih investitora oko izlaska Velike Britanije iz EU pokazao se kao neosnovan

Govoreći o detaljima Brexita, Tereza Mej je rekla da Velika Britanija ne želi članstvo u jedinstvenom evropskom tržištu, ali da želi najveći mogući pristup tom tržištu. “Velika Britanija želi biti najveći prijatelj Evrope”

Najveći pobjednik govora Tereze Mej je britanska nacionalna valuta koja je na putu da zabilježi najveći dnevni rast od globalne finansijske krize 2009. godine. Trenutno je funta u plusu 2,83% prema američkom dolaru, na 1,2387 dolara, dok je u odnosu na euro u dobitku 1,93% i trguje se za 1,1581 eura.

Podršku funti pružio je i podatak da je inflacija u V.Britaniji u decembru porasla 1,6% za godinu dana, što je najviši nivo od decembra 2014. godine.

I euro je ojačao prema američkoj valuti, na 1,0703 dolara, što predstavlja rast od skoro 1 odsto u odnosu na prethodni dan.

Dolar je oslabio i u odnosu na većinu glavnih svjetskih valuta. Prema japanskoj valuti, koja se smatra bezbjednim utočištem za kapital, dolar je pao na novi minimum u pet nedjelja, oslabivši 1,04 odsto, na 113 jena.

Dolarov indeks koji mjeri vrijednost američke u korpi šest najvažnijih valuta, oslabio je 1,04 odsto na 100,47, najniži nivo od 8 decembra.

Kad je u pitanju euro, podršku mu pružaju makroekonomski podaci iz eurozone. Indeks povjerenja investitora u Njemačkoj je u januaru porastao za 2,8 poena, na 16,6 poena, pokazali su objavljeni rezultati istraživanja ekonomskog instituta ZEW, a sa evropskog tržišta automobila stigao je podatak o snažnom rastu prodaje automobila u decembru.