Euro oslabio, funta pod pritiskom

Eurom se na međunarodnim tržištima u popodnevnim satima trguje oko 1,06 dolara, nakon što je u trgovanju u ponedjeljak u jednom trenutku dostigao najviši nivo u pet sedmica pa se eurom trgovalo po cijeni većoj od 1,07 dolara

Na kurs eura danas su uticali i razočaravajući podaci iz eurozone. Industrijska proizvodnja u eurozoni porasla je u januaru 0,9%, što je sporije od očekivanja analitičara i predstavlja pad u odnosu na 1,2 % u desembru prošle godine, po revidiranim podacima. Prethodne procjene za decembar su iznosile 1,6 odsto.

Takođe indeks (ZEW) ekonomskog raspoloženja u eurozoni nije ispunio očekivanja, iako je blago porastao u martu, što, po mišljenju analitičara, odražava trenutnu nesigurnost u pogledu daljnjih kretanja u privredi.

Euro je oslabio i u odnosu na japanski jen, 0,48%, na 121,8350 jena i prema švajcarskom franku, 0,16%, na 1,0718 EUR/CHF.

S druge strane, euro je ojačao 0,21% u odnosu na britansku valutu, na 0,8742 centa, dok je prema ruskoj rublji, euro ojačao 0,75% na 63,1261 rubalja za euro.

Funta je pala prema većini valuta, osim onih koje se oslanjaju na naftu, poput norveške krune, rublje ili brazilskog reala. U odnosu na američku valutu, britanska je oslabila 0,47%, na 1,2162 dolara.

Pad britanske valute je podstaklo usvajanje nacrta zakona od strane oba doma britanskog parlamenta kojim se britanskoj vladi omogućava pokretanje člana 50 Lisabonskog sporazuma o istupanju Velike Britanije iz Evropske unije.

Za razliku od američke valute koja je ojačala 0,23% prema korpi najvažnijih valuta u svijetu pred očekivano povećanje kamatnih stopa u SAD, valute s ove strane Atlantika su pod pritiskom niza rizika na evropskoj političkoj sceni, od izbora u Holandiji i Francuskoj do Brexita.

U fokusu investitora su i dalje izbori u Holandiji i Francuskoj, a pojačanu zabrinutost na tržištima izaziva mogućnost održavanja drugog referenduma o nezavisnosti u Škotskoj. (Agencije)