Najveća transakcija u istoriji ruske automobilske industrije

Finansije

Francuski Renault i drugi akcionari Avtovaza uložili su u najvećeg ruskog proizvođača automobila nešto više od milijardu evra kako bi mu pomogli da riješi finansijske probleme

Transakcija je najvećim dijelom sprovedena kroz pretvaranje duga u dioničarske udjele, a njena ukupna vrijednost iznosi 107 milijardi rubalja (1,3 milijarde evra), objavio je Rostec, konglomerat u vlasništvu ruske države i akcionar Avtovaza, uz grupu Renault-Nissan.

– To je najveća transakcija u istoriji ruske automobilske industrije. Uloženo je više od 100 milijardi rubalja u razvoj fabrike i u brend LADA – izjavio je direktor Rosteca Sergei Čemezov.

Restrukturiranjem se udio Renaulta-Nissana u zajedničkom ulaganju sa Rostecom povećava na 61,1 odsto, a udeo tog zajedničkog poduhvata u Avtovazu na 83,5 odsto.

Restrukturiranje je dio plana finansijskog oporavka ruskog proizvođača automobila, koji je doveden na rub propasti nakon što su rusku ekonomiju i prodaju automobila oštro pogodile međunarodne sankcije i oštar pad cijena nafte na globalnom tržištu. Zapad je Moskvi uveo sankcije zbog uloge u nemirima u Ukrajini, podsjeća AFP.

Ekonomska kriza posebno je teško pogodila Avtovaz, najvećeg proizvođača automobila u nekadašnjem Sovjetskom Savezu, kao što pokazuje i podatak o prepolovljenoj prodaji automobila na domaćem tržištu početkom ove godine.

Njegova fabrika u gradu Toljatiju sada zapošljava upola manje radnika nego prije desetak godina, a trenutno, uz modele Lada, proizvodi jeftinije brendove Dacia i Datsun iz sastava grupe Renault-Nissan.

Zahvaljujući oporavku ruske ekonomije, nakon dvogodišnje recesije, prodaja automobila na domaćem tržištu prošle godine se povećala za 12 odsto. U takvim uslovima prodaja Lade povećana je 17 odsto i kompanija je ponovno poslovala s operativnom dobiti, napominje AFP.