Ford se zadužio osam milijardi dolara

Finansije

Kompanija je u prvom kvartalu, prema procjenama, pretrpila gubitak od oko dvije milijarde dolara zbog pandemije koronavirusa.

Kompanija sa sjedištem u Dirbornu, Mičigen, koja je u martu izgubila investicioni rejting, prikupila je nova sredstva ponudom tri serije obveznica, prema podnesku dostavljenom američkom regulatornom tijelu, izvještava Rojters.

Investitori kažu da je Fordu „išla na ruku“ prošlonedeljna mjera Federalnih rezervi da podrži ponudu dužničkih hartija kompanija koje su izgubile investicioni kreditni rejting, nakon što je ubrzala kriza COVID-19 u Sjedinjenim Državama, objavio je u petak portal Međunarodni finansijski pregled.

U okruženju u kojem su kamatne stope na štednju blizu nula odsto, Ford će na nove dužničke hartije od vrijednosti plaćati investitorima kamatu između 8,50 i 9,625 procenata.

Tražna investitora za Fordovim paketom od tri serije dužničkih hartija dostigla je oko 40 milijardi dolara, rekao je Rojtersu izvor upoznat sa materijom.

Ford je ranije povukao preko 15 milijardi dolara iz revolving kreditnih linija kako bi se prevazišao problem s pandemijom, zbog koje je bio primoran da zatvori fabrike u Sjevernoj Americi i Evropi tokom proteklog mjeseca.