Volvo XC90 zvanično je najbezbjedniji automobil

Automobil

Volvo XC90 zvanično je najbezbjedniji auto, koji se prodaje u Velikoj Britaniji, s obzirom da od 2002. godine, kada se pojavio na tržištu ove zemlje, u njemu nije smrtno stradala nijedna osoba u saobraćajnim nezgodama

Najveći SUV švedskog proizvođača pojavio se na tržištu prije 16 godina, a druga generacija stigla je 2015. godine. Od početka prodaje 2002. godine u Britaniji je kupcima isporučeno preko 50.000 primjeraka modela Volvo XC90. 

Prema rezultatima ispitivanja, koje je objavila laboratorija Thatcham Research, to je najbezbjedniji automobil, koji su da sada testirali, piše britanski Telegraf.

Navodi se da je jedan od razloga za tako dobar skor na polju bezbjednosti – 16 godina bez poginulih osoba u XC90 – rano uvođenje elektronskih sistema asistencije, među kojima je i automatsko kočenje u slučaju opasnosti od sudara.

Thatcham Research ističe da je sada ovaj sistem standardni dio opreme na mnogim novim modelima automobila koje testiraju.

U toj laboratoriji smatraju ovu tehnologiju najvažnijom inovacijom, kada je riječ o bezbjednosti u vožnji, još od uvođenja sigurnosnih pojaseva, prenosi B92.

Podatak da je Volvo XC90 proglašen za najbezbjedniji model na Ostrvu ne čudi, s obzirom da automobili švedskog proizvođača već decenijama imaju reputaciju izuzuzetno bezbjednih vozila. Volvo je još 2008. godine postavio sebi cilj da, počevši od 2020. godine, nijedna osoba na svijetu više ne pogine u nekom od modela ove marke.