EU zabranila prodaju dizelaša i benzinaca od 2035. godine

Automobil

Konačna odluka je donijeta, od 2035. godine više neće biti prodaje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem u Evropskoj uniji.

Države članice su u utorak održale glasanje u Savjetu EU, a uredba će biti objavljena u Službenom listu EU, prenio je portal Electrive.com.

Pravila o zabrani benzinaca i dizelaša u EU stupiće na snagu desetog dana od objavljivanja. Zabrana prodaje je ključni dio evropskog klimatskog paketa Fit for 55, a većina zemalja članica se složile sa ovom odlukom, izuzev Italije, Poljske, Rumunije i Bugarske.

„Srećna sam što vidim da EU ispunjava svoja obećanja sa paketom Fit for 55“, rekla je Romina Pourmokhtari, švedska ministarka za klimu i životnu sredinu i dodala da će nova pravila dati mogućnost novoj tehnologiji i budućnosti bez „fosila“.

Ovoj odluci Njemačka je pružila otpor, što je bilo veoma iznenađujuće, da bi se očigledno predomislila, odnosno pridružila većini i dala pozitivan glas ovoj uredbi.

Uredba predviđa smanjenje emisije ugljen dioksida iz novih automobila za 55 odsto i iz lakih dostavnih vozila za 50 odsto od 2030. do 2034. godine, i 100-postotno smanjenje od 2035. godine za obije kategorije tih vozila, prenosi Electrive.

(Biznis.rs)