Rusija želi da učini SWIFT bespotrebnim

Svijet

Rusija teži tome da više uopšte ne bude potrebe za globalnim bankarskim sistemom SWIFT rekao je Maksim Oreškin, savjetnik Vladimira Putina.

“Što se tiče SWIFT-a, vrlo je jednostavno. Učinićemo sve da za njim ne bude potrebe. To je zapravo ključni zadatak u ovom trenutku“, rekao je savjetnik ruskog predsjednika.

Oreškin je istakao da je svijet koristio dolar i euro zato što je to “bilo zgodno”, prenose Novosti.

“Cijeli svijet je bio talac zapadnog finansijskog sistema zato što su svi navikli na to, svima nam je odgovaralo. Kristalno je jasno zašto Rusija i Kina koriste dolare ili euro. Samo iz navike”, rekao je Oreškin, dodavši da se situacija sada promijenila i da promet rublje i juana raste.

Oreškin je najavio i da bi Centralna banka Rusije mogla dodatno da snizi kamatnu stopu i da će se o tome raspravljati na sastanku 22. jula.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsjednik Vladimir Putin rekao je da je njen cilj “zaštita ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina”.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, 25. marta Oružane snage Ruske Federacije su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.