Koka Kola kupuje Bambi za 260 miliona eura

Akvizicije, COMPANY

Sam proces biće okončan u drugom kvartalu 2019. godine

Coca-Cola HBC AG započela je proces akvizicije vodeće srbijanske konditorske kompanije Bambi iz Požarevca u vrijednosti od 260 miliona eura. Zajedno sa kompanijama Imlek i Knjaz Miloš (preduzeće), Bambi je 2015. dobio sadašnjeg vlasnika – investicioni fond Mid Europa Partners iz Londona, zajedno sa koinvestitorima. Koncern danas ima dvije fabrike i nekoliko razvijenih brendova koji uključuju keks Wellness, nek-barove Juhu, krem-table i čokolade Bambi, slane grickalice Još!, posni keks Zlatni Pek, mliječni keks Belvit, kakao-krem za kuhanje Poslastina, bombone Boni fazoni i najpoznatiji keks Plazma.

Iz Koka-Kole navode da je vrijednost kompanije Bambi i jaka distributivna mreža, uključujući rashladnu distribuciju u strateški važnim kanalima, kao što su tradicionalna maloprodaja i HoReCa.

– Ova akvizicija predstavlja izvrsnu priliku za stvaranje dodatne vrijednosti za našu kompaniju, kupce i akcionare. U naš postojeći portfolio vodećih brendova napitaka dodaćemo potrošačima dobro poznate, komplementare brendove, kao i inovativne vještine i znanja – navodi Zoran Bogdanović, glavni izvršni direktor kompanije Coca-Cola HBC AG koja je u Srbi postoji već pola vijeka. A, sada su spremni da podrže ovu važnu odluku kompanije da zakorači u kategoriju grickalica i konditorskih proizvoda.