Preduzeće Banini prodato za 15 miliona eura

Kompanija Jafa iz Crvenke danas je na aukciji kupila kikindsko preduzeće Banini u stečaju, po početnoj cijeni od 15 miliona eura

Jafa je bila jedini učesnik nadmetanja, jer je jedina uplatila depozit od oko šest miliona eura, što je 20 odsto od procijenjene vrijednosti od 30 miliona eura.

Od kupovine su odustali Industrija mesa Matijević iz Novog Sada i Industrija keksa Bambi iz Požarevca, koje su otkupile samo tendersku dokumentaciju. Najvažnija imovina Baninija su dva industrijska kompleksa sa proizvodnim pogonima, poslovni prostori, stan u Kikindi, poljoprivredno zemljište, motorna vozila. Oprema u jednom kompleksu ima tri linije – slani program, štapići i vafl, a u drugom je podijeljena u pet linija.

–  Odluka da kupimo „Banini“ nije bila laka, jer je početna cijena visoka. Da je niža, bilo bi više kupaca. „Banini“ je velikim problemima, u stečaju je jer i ima više od 40 miliona eura duga bankama i više od 10 miliona eura duga dobavljačima. Uprkos tome, strateška odluka Jafe bila je da našem vlasniku „Kappa star group“ predložimo ovu akviziciju, jer vjerujemo u zajednički potencijal proizvoda Jafe i Baninija. Pred nama je veliki posao, planiramo da podignemo proizvodnju u Kikindi. Ovdje ćemo proizvoditi isti asortiman koji je Banini do sada imao. Vjerujemo u potencijal Baninija – rekao je nakon aukcije Bojan Knežević, generalni direktor kompanije Jafa.

Kako je Knežević poručio, oko 500 radnika Baninija ne treba da brine za svoja radna mjesta, jer im „fabrika bez radnika ništa ne znači“. Jafa je dio Kappa star group koja ima ukupno pet kompanija u kojima radi 2.000 radnika.

Prodajom imovine, stečaj Baninija nije završen, jer ponuđač treba da uplati kompletnu prodajnu sumu od 15 miliona eura.