Kuća u kojoj je živjela Džeki Kenedi prodata saudijskoj vladi

Living

Suosnivač najveće svjetske medijske kompanije AOL Stiv Kejs saudijskoj je vladi za 43 miliona dolara prodao kuću u kojoj je tinejdžerske godine provela jedna od najpopularnijih američkih prvih dama, Džeki Kenedi, piše Dejli mejl

Kejs je prodao kuću smještenu u Merivudu u Sjevernoj Virdžiniji u koju se Džeki Kenedi doselila kao dvanaestogodišnjakinja nakon što se njena majka preudala za nasljednika Standard Oila Hjua D. Okinklosa mlađeg.

Kejs i njegova supruga kuću na Čejn Bridž Roudu, izgrađenu 1919. u georgijanskom stilu kupili su 2005. godine za 24,5 miliona dolara. To je najskuplja prodaja kuće u istoriji Vašingtona.

Po riječima portparolke saudijske vlade, oni planiraju kuću da koriste kao rezidenciju za članove visokih saudijskih delegacija koje će dolaziti u posjetu Sjedinjenim Državama.

– Saudijska vlada svjesna je istorijske vrijednosti kuće u Merivudu i oseća ogromno poštovanje prema tom mjestu značajnom za američku istoriju – navodi se u saopštenju.

– Uživali smo da živimo u Merivudu posljednjih 13 godina i nadamo se da će novi vlasnik znati da cijeniti ovaj dom u istoj mjeri u kojoj smo ga cijenili mi – objavio je u saopštenju bračni par Kejs.

Kuću površine 2.150 kvadratnih metara čini devet spavaćih soba, 13 kupatila, unutrašnji i spoljni bazen, tenisko igralište i gimnastička dvorana. Od Vašingtona je udaljena oko 13 kilometara i smještena je uz samu reku Potomak. U sklopu imanja nalazi se i kuća za poslugu te garaža za četiri automobila.

Džeki je rođena 28. jula 1929. godine u Njujorku u imućnoj porodici francuskih korena. Otac Džon Vernou Buvije, po pričama nekih bio je uspješan berzanski mešetar. Drugi tvrde da je bio nasilni alkoholičar koji je porodicu finansijski uništio lošim investicijama, zbog čega ga je Džekina majka napustila kad je buduća prva dama imala 11 godina.

Džeki Kenedi je u kući u Merivudu provela dvije vrlo lijepe godine do odlaska u srednju školu u Konektikatu.