Destilerija Maccalan vrijedna 250 miliona dolara

Gastro

Jedna od svjetskih najprestižnijih destilerija viskija na svijetu – Macallan, upravo je najavila otvaranje svoje nove destilerije koja je pravo savremeno djelo arhitekture i nalazi se u Škotskoj

Nova spektakularana građevina nalazi se na Easter Elchies imanju, gdje se Macallan bavi proizvodnjom legendarnog viskija već skoro 200 godina. Nova destilerija Macallan zapravo se nalazi na samo 400 metara od postojeće stare destilerije kompanije.

Dizajnirana je od strane priznatih arhitekata Rogers Stick Harbour + Partners iz Londona sa 95% obnovljivih izvora energije, kombinujući tradicionalno nasljeđe brenda sa inovativnom tehnologijom i vizijom. To je savršena veza prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kompanije, u jedinstvenom izrazu arhitekture i proizvodnje viskija.

Poslije procesa izgradnje koji je trajao šest godina i uloženih 250 miliona dolara ovaj projekat, ovo arhitektonsko čudo predstavlja ljepotu rodnog mjesta slavnog viskija, zadirkujući sva naša čula.

Nova destilerija je specijalno dizajnirana da smanji vizuelni uticaj na pejzaž predivne scenografije Speyside, sa ciljem da fascinira sve istinske zaljubljenike u ovo piće.

Destilerija je možda dragulj savremene arhitekture, ali će se ovaj single malt proizvoditi na isti tradicionalan način kako to radi već vijekovima unazad koristeći istu vodu, i sirovine, staru praksu, procese i standarde koje stvaraju jedinstvenu aromu i karakter ovog čuvenog viskija.