Otvoren kafić u kojem kafu poslužuje robot

U San Francisku je otvoren kafić u kojem kafu koja se naručuje putem posebne aplikacije pravi i poslužuje robot

Gledajući prije nekoliko godina konobare koji rade i poslužuju kafu, Henr Hju zaključio je kako bi taj posao koji uključuje brojne ponavljajuće radnje, mogli da rade i roboti. Da bi realizovao ovu ideju o kafiću u kojem bi, umjesto konobara, kafu mogli da prave roboti odustao je od fakulteta, prodao automobil i skupio novac od porodice. Tu ideju su podržali i neki investitori poput Kosla Venturesa, Social Kapitala i Džejsona Kalakanisa.

Prvi Cafe X otvorio je u Hong Kongu prošle godine, a početkom ove godine njegov robot kafu poslužuje i u San Francisku, u kafiću jednog trgovačkog centra.

Hju kaže da su trenutno fokusirani na efikasnost, odnosno brzinu pripreme kafe kako ljudi ne bi čekali 10 do 15 minuta na šoljicu kafe, kao i na njenom kvalitetu. Korisnici kafu mogu da naruče putem posebne mobilne aplikacije ili na kiosku unutar kafića, a nakon narudžbine dobijaju četvorocifreni kod kojim podižu kafu.

Trenutno nije poznato kolika je cijena otvaranja kafića u kojem je konobare zamijenio robot, ali Hju kaže kako je ona slična kao i cijena renoviranja i otvaranja tradicionalnih kafića. Dodao je da su trenutno fokusirani samo na pružanje “odličnog iskustva“ korisnicima i da nedjeljno prodaju oko hiljadu šoljica kafe.

U videu možete vidjeti kako izgleda kad vam robot pravi kafu.