Najbolji festivali ulične hrane u Evropi

Brza hrana sa uličnih štandova sve je popularnija, ne samo u Evropi, nego i u svijetu

Ulična hrana u Barseloni, Madridu, Berlinu i Londonu, ipak, još zaostaje za azijskim gradovima, ali napredak je u posljednje vrijeme primjetan. Najbolji primjer su sajmovi ulične hrane.

Hornstul, Stokholm
Nešto što je počelo kao pijaca, pretvorilo se u pravu atrakciju za sve ljubitelje dobrih gurmanluka u Švedskoj. Svakog vikenda, od sredine proljeća do kraja ljeta kamioni s brzom hranom naprave povorku uz Lijeholmsviken hrane naprave liniju uz Liljeholmsviken reku u Hornstulu. Imaju raznovrsnu ponudu – od švedsko-brazilskih palačinki do Vijetnamskog hljeba.

Bite Club, Berlin
Berlinska restoranska scena je u usponu, a sve popularnija je i ulična hrana. Za to je zaslužan kolektiv Bite Club, okupljalište kuvara u starom brodu Hopetose na Špreji. Tu možete uživati u odličnom provodu i dobrom zalogaju.

Le Food Market, Pariz
Revolucija pariske ulične hrane tek počinje, a Le Food Market je u samom epicentru. Većina štandova su samo produžetak postojećih restorana, pekara i poslastičarnica.

Paper Island Market, Kopenhagen
Paper Island market je prvi, pravi sajam ulične hrane. Nalazi se u velikom skladištu i ima vrlo otmjenu ponudu – ovdje možete naći čips pečen u masnoći patke, hrskave knedle i čokoladni mus od sira. Možda je za to zaslužna blizina svjetski poznatog restorana Noma, koji se nalazi doslovno iza ugla.

Festival hrane na točkovima, Italija
Festival hrane na točkovima održava se na osam lokacija širom Italije. Kako bi bili uspješniji, prodavci posvećuju istu pažnju izgledu kamiona kao i hrani. Trude se da budu autentični i da uvijek imaju dovoljno hrane.

Vikend pokretnih kuhinja, Amsterdam
Jednom godišnje pokretni restorani parkiraju se u Vester parku i nude sve – od domaćih palačinki, vafla do paelje i dimljenog mesa.

KERB Camden Market, London
Sajam sa 34 štanda nalazi se na Ridžents kanalu, gdje možete pojesti Filipinski hrskavu svinjsku potrbušinu i goveđe pljeskavice.

Briselski festival kamiona hrane
Iako nije najpoznatiji, ovo je najveći Festival ulične hrane u Evropi. Prošle godine bilo je 140 prodavaca koji su spremili mnoga jela.